Aminosyratest


Aminosyratestet mäter 26 olika aminosyror i blod. Aminosyraterapi har blivit väldigt populärt för att balansera kroppens nivåer och används vid bland annat trötthet, utbrändhet, depression, ångest, ADHD, insomnia, minnesbesvär, epilepsi, vid beroendeproblematik såsom alkoholism eller drogmissbruk samt naturligtvis för muskeluppbyggnaden. Rekommenderas även för personer som vill optimera sin träning eller har problem med vikten och kan även vara bra för veganer för att säkerställa att de får i sig en bra mängd och balans av aminosyror.

 

Görs hemifrån

Analyseras på ISO 13485 certifierat labb

Snabbt resultat

Resultatrapport på svenska 

 

Aminosyror är byggstenar i proteiner; de fungerar som eller syntetiseras till viktiga molekyler i kroppen såsom signalsubstanser, hormoner och pigment. Aminosyror behövs för muskelmassan, håret och för att bygga all vävnad i kroppen. Balansen mellan olika aminosyror är viktig då vissa aminosyror kan blockera upptaget av andra, exempelvis kan lysin hämma arginin.

 

Aminosyraterapi

Många förknippar aminosyror med idrottare eller muskelbyggare, men vi behöver alla aminosyror för vårt mentala välmående, för matsmältningen, nervsystemet, reproduktionssystemet och immunsystemet. Exempelvis behövs aminosyran tryptofan för att tillverka serotonin som får oss att må bra. Nedan bild visar hur aminosyror behövs för att tillverka några signalsubstanser för vårt välmående:

Aminosyraterapi används för en rad olika besvär, bland annat för humöret och den psykiska hälsan, sömnen, hjärnan och det kognitiva, trötthet/utmattning, mycket mer.

Man kan ligga både för lågt eller för högt på vissa aminosyror.

 

Några orsaker till att man kan ligga ur balans är:

svaghet i matsmältningen (då bryter man inte ner proteinet ordentligt)

intag av saltsyrahämmande läkemedel (såsom Omeprazol)

lågt intag av protein i kosten

individuella biokemiska skillnader (vi är olika och har olika behov)

att vi saknar kofaktorer, det vill säga kompletterande näringsämnen som vi behöver för att utnyttja aminosyrorna i kroppen

olika sjukdomar eftersom vi kroppen då kan använda vissa aminosyror i mycket högre omfattning och behöver således ett ökat intag

 

Vem bör mäta sina aminosyror?

Att mäta sina aminosyror kan vara fördelaktigt vid exempelvis följande besvär:

Humörbesvär/Psykiska besvär

Trötthet/Utmattning

Viktobalanser (både undervikt och övervikt)

För idrottare/motionärer

Obalanser i matsmältningen

Lever eller njurbesvär

Återkommande skador

 

Hur går testet till

Testet är ett blodtest som samlas in hemma via ett stick i fingret och därefter pressar du fram blod som du droppar på ett papper. Observera att blodet måste torka helt innan man skickar det till labbet, annars kommer de inte kunna analysera det.

Testet ska tas på fastande mage på morgonen. Provet skickas sedan till labb för analys och ditt svar får du digitalt så fort labbet analyserat ditt prov. Frakt till labbet är inkluderat i priset.

 

Vilka aminosyror som analyseras

Alanin

Arginin

Asparagin

Asparaginsyra

Beta-alanin

Citrullin

Fenyalanin

GABA

Glutamin

Glutaminsyra

Glycin

Histidin

Homoarginin

Iso-leucin

Leucin

Lysin

Metionin

Ornitin

Prolin

Sarkosin

Serin

Taurin

Treonin

Tryptofan

Tyrosin

Valin

 

 

Kort om aminosyrorna

Alanin: Vid hypoglykemi är alanin viktig för glukosproduktionen och kan stabilisera blodsockret.
Arginin: Används för viktkontroll. Stimulerar tillväxthormon under tillväxtåren. Viktigt för musklerna och potensen. Påskyndar sårläkning.
Asparagin: Behövs för uthålligheten, nervsystemet, hjärnan samt avgiftning av ammoniak. Låga nivåer kan förekomma vid trötthet och depression.
Asparaginsyra: Behövs för hormonproduktionen och nervsystemet.
Beta-alanin: Behövs för produktionen av karnosin, vilket gynnar muskeluthålligheten och neutraliserar mjölksyra.
Citrullin: Påverkar utsöndring av tillväxthormon. Används vid utmattning och avgiftning av ammoniak.
Fenyalanin: Essentiell aminosyra. Viktig för den psykiska och mentala hälsan. Föregångare till dopamin, adrenalin och noradrenalin. Används för viktkontroll.
GABA: Har en lugnande effekt och hjälper oss att hantera stress. Låga nivåer förekommer ofta vid depression.
Glutamin: Behövs för bl. a. för tarmen, immunförsvaret, det kognitiva och för syra/basbalansen. Vid hård påfrestning såsom stress, hård träning, sjukdom, bantning, trauma etc  uppstår ofta brist.
Glutaminsyra: Fungerar som reservnäring i hjärnan. För höga nivåer kan vara toxiskt och förknippas med olika neurologiska sjukdomstillstånd som t.ex. epilepsi.
Glycin: Viktig för avgiftningen, neurotransmittorer och vid problem såsom ryggspänningar samt överkänslighet mot kemikalier och miljögifter.
Histidin: Ofta lågt hos personer med reumatism och personer med psykiska störningar.
Homoarginin: Låga nivåer ses som en riskfaktor för kardiovaskulära sjukdomar. Hämmar tillväxten av vissa bakterier och jästsvampar såsom Candida albicans.
Iso-leucin: Ofta lågt hos personer med psykisk/mental obalans. Behövs extra vid trauma, operationer, sepsis och för kontroll av diabetes. Viktigt för musklerna.
Leucin: Ofta lågt hos personer med psykisk/mental obalans. Behövs extra vid trauma, operationer, sepsis och för kontroll av diabetes. Viktigt för musklerna.
Lysin: Behövs för benhälsan samt för att behandla herpes simplex infektioner (och ev andra virus). Vegetarianer och veganer har ofta låga halter.
Metionin: Viktig för avgiftningen, både mot tungmetaller och strålning. Fungerar som antioxidant. Kan minska vissa typer av depression. Kan vara fördelaktigt vid alkoholism och drogberoende.
Ornitin: Stimulerar tillväxthormon för att öka muskelmassan men höga doser kan orsaka sömnlöshet. Stärker immunförsvaret.
Prolin: För höga nivåer kan vara toxiskt och är oftare problemet än för låga nivåer.
Sarkosin: Kan användas vid olika psykotiska tillstånd såsom schizofreni.
Serin: Höga nivåer serin i jämförelse med cystein kan förekomma hos psykotiska patienter.
Taurin: Behövs för gallan, levern, centrala nervsystemet, hjärnan, för att bila GABA och mycket mer. För låga nivåer förekommer ofta vid epilepsi.
Treonin: Behövs för mage/tarm, kollagenproduktionen och tandemaljen. Brist kan orsaka neurologisk dysfunktion och förlamning.
Tryptofan: Behövs för sömnen och humöret. Kan lugna vid oro och depression.
Tyrosin: Behövs för sköldkörteln, sömnen, humöret och för att bilda signalsubstanser såsom dopamin, adrenalin och noradrenalin.
Valin: Ofta lågt hos alkoholisterdrogberoende. Viktigt vid hjärnskador och neurologiska sjukdomar. Viktigt för musklerna. Höjer prestationsförmågan.

 

 

0616612786982